Diverse

Afdelingsarrangement lige om lidt? Inspiration til at lave det gode arrangement

Teambuilding, “rystesammen”, afdelingsarrangement, social sparring. Kært barn har mange navne!

Enten er du til det, eller også er du ikke. Teambuilding! Der kan være noget med dynamikken i din afdeling eller team som gør at du ikke synes det er så fedt at skulle bruge en hel dag med dine kolleger. Det kan også sagtens være super akavet at skulle være sammen med sine kolleger udenfor de professioneller rammer. Men det er præcis derfor man skal gøre det. Hvis dit job kræver team arbejde, så er det en klar fordel at kende dine kolleger godt.

Jeg har selv været afsted til flere forskellige team events, og det er næsten altid hyggeligt, og som minimum lærerigt. I det følgende vil jeg give et par tips til hvad en afdelingsdag kunne indeholde.

Personlighedstest

Jeg har prøvet flere forskellige personlighedstest, men det at blive testet sammen med mine kolleger, giver noget helt andet. Særligt hvis det er et team som arbejder tæt sammen. Så ser man pludselig hvor de “blinde” vinkler er, og hvilke karaktertræk gruppen er stærk i. Vi blev senest testet efter NEOPIR metoden, og skulle derefter give vores bud på hvordan vi kan bruge vores egenskaber til at nå den fælles vision. Meget interessant og inspirerende, og det gav nogle gode refleksioner til vores videre arbejde. Det kunne sagtens have været MBTI eller andre typer tests. Hvis du får en facilitator til at køre testene, så vil de ofte have en favorit test som de bruger. Det vigtige er at sætte fokus på folks forskelligheder, og sætte gang i en dialog. Jeg har tidligere skrevet om andre personlighedstest, og hvilken type test du bør vælge, afhænger meget af dine behov. Er det for at ryste holdet sammen? Er det for at kortlægge kompetencer? Er der noget i gruppedynamikken som ikke fungerer? Der er en test som passer til det hele.

Kommunikation, stress, mv.

Måske har i nogle udfordringer i arbejdspladsen, eller med jeres arbejdskultur som kunne være godt at få rusket op i? Er der optræk til mobning, dårlig kommunikation, stress eller andet i den dur, så er et afdelingsarrangement en god mulighed for alle til at få snakket om hvad der skal gøres ved problemet. Plus at dialog altid er vejen frem. Måske ser ledelsen ikke problemet, men for medarbejderne er problemet stort og uoverskueligt. Brug dagen til at finde fælles fodslag, og læg en plan for hvad der skal gøres ved det. Skaf en facilitator udefra, så der kommer eksterne øjne på. Hvis der er chefen som står og siger noget, så er det ikke altid at det bliver opfattet på den rigtige måde.

Social teambuilding

En sjov ting er at løse nogle opgaver i fællesskab. Jeg har tidligere været omkring Christiansborg til et afdelingsarrangement, hvor vi skulle en tur med Mystery Makers, og løse opgaver i fællesskab. Det kunne også have været en tur i et escape room, eller evt. en forhindringsbane eller nogle af de seje svævebaneture som findes på sjælland (sikkert også i jylland), hvis dit kontor er lidt yngre og mere fysisk. Så længe i sørger for at alle kan være med. I skal ud af jeres komfortzone, men ikke så langt ud at folk bliver utrygge. Det kan også være noget kreativt, som porcelænsmaling, eller portrætmaling.

God mad og hygge

Der er efterhånden flere steder som tilbyder madlavningskurser som afsluttes med fællesspisning. Her arbejder man også sammen for at nå et fælles mål, og der er mulighed for at snakke og hygge undervejs. Timm Vladimirs køkken har jeg selv prøvet og det er ret hyggeligt, og Meyers tilbyder også forskellige kurser i denne genre. Det er en aktivitet som alle kan være med til, og som alle vil have en succesoplevelse med. Plus at i får noget godt at spise 😉 Et afdelingsarrangement kunne opdeles, så formiddagen gik med noget fagligt eller firmakulturelt, og eftermiddagen gik med et madlavningskursus.

Der er mange veje til Rom

Der er mange måder at gøre det på, men jeg kan godt lide ideen om at kombinere noget fagligt med det sociale “rystesammen” event. Især hvis det er en arbejdsplads med stor spændevidde i de faglige profiler, for så lærer du dine kollegers kompetencer at kende på en helt anden måde. Det er derfor også vigtigt at du i planlægningen overvejer hvordan i kan komme til at “arbejde” sammen med nogen i afdelingen som i måske ikke bruger så meget tid med til dagligt. Og husk forplejning! Der skal være en god frokost og helst også en kage.

Husk formålet

Det er vigtigt at huske at der skal være et klart defineret formål med en sådan dag. De fleste af os har rigtig travlt, og hvis der skal prioriteres en hel arbejdsdag på et event, så skal det kunne begrundes.

Næsten ligegyldigt hvilken type arrangement det er, så er det vigtigt at der efterfølgende bliver fulgt op på. Det er fint at sætte en masse ting igang, og de første par uger efter er folk også mere engagerede, Men så er det vigtigt at sætte ind med opfølgning efter max 4 uger, for ellers ryger alle direkte tilbage i de dårlige vaner, som måske var grunden til at have et  afdelingsarrangement.

Rigtig god fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.