Diverse

Den dårlige kollega – voksenmobning

Der er bare nogen mennesker som man ikke kan sammen med..

Igennem et langt arbejdsliv vil du uvægerligt løbe ind i mennesketyper som du ikke kommer helt godt overens med. Vi er alle forskellige, med vidt forskellige menneskesyn, religion, og tilgang til livet. De forskeligheder som vi hver i især kommer med, vil selvfølgelig følge med over i arbejdslivet.

På de fleste arbejdspladser er det naturligt, og måske endda påkrævet at man som medarbejder tager en ekstra høflig facade og professionel facade på. Jeg er personligt langt flinkere på arbejdet, end jeg nogensinde har været derhjemme 😉

Men hvis du og din kollega hele tiden taler forbi hinanden, bliver vrede og det giver problemer med stemningen, hvad stiller du så op?

Muligheder

Første mulighed er jo at du blot kan finde dig i det.. Men det er sjældent en holdbar løsning.

Hvis problemet er at din kollega ikke leverer til tiden på de fælles projekter, tager æren for alting, taler grimt til dig, eller måske endda mobber, så er vi ude i de mere seriøse problemer. Voksenmobning og grim tale er på ingen måde okay. Det gælder både for kolleger og chefer.

Gode kolleger overholder aftaler (eller informerer hvis tidsplanen ikke holder), og taler professionelt til hinanden. Der kan på nogle arbejdspladser være en særlig jargon ala “værkstedshumor”, men det kan hurtigt eskalere. Særlig hvis der kommer nye medarbejdere til, som ikke er inde i jargonen og misforstår den. Hårdt sprogbrug kan blive misforstået. Og voksenmobning er bare udelukket, og enormt barnligt. Det er desværre fortsat et problem på mange arbejdspladser.

Kvinde er kvinde værst

Jeg har oplevet kolleger blive mobbet på alle de arbejdspladser jeg har været på de sidste 20 år. Helt fra mit allerførste arbejde som opvasker.

Den værste form for voksenmobning jeg har oplevet, har været i de afdelinger hvor vi var flest kvinder samlet, hvilket gør mig ret flov på mit køns vegne.

Oplevelsen af at nogen havde udset sig en særlig kollega som mobbeoffer er simpelthen modbydelig. Jeg følte mig hensat til skolegården igen, hvor jeg følte mig “tvunget” til at vælge side. Mobber eller mobbeoffer. Jeg rapporterede det istedet til den relevante chef og HR. Men i den forholdvis lange periode der gik før problemet blev adresseret af ledelsen, det kunne jeg ikke lade være med at holde med offeret. Selvom det ikke altid være hensigtsmæssigt i forhold til forretningen. Den menneskelige empati er (heldigvis) ikke altid forretningsmæssig og rationel. Og jeg undrede mig meget over den enorme berøringsangst der var med emnet. Selvfølgelig er det svært for alle parter, men hvis nogen opfører sig så uprofessionelt at de får deres kolleger til at græde, så skal der reageres fra ledelsen, og det kan kun gå for langsomt!

Mobning eller drilleri?

Der er en hårfin grænse imellem venskabeligt drilleri og mobning. Jeg har ikke selv oplevet at blive mobbet siden folkeskoletiden, så jeg er ikke ekspert på området. Men jeg kan levende forestille mig at det må være rigtig svært at sige fra overfor en kollega. På arbejdspladsen og i Danmark generelt, har vi en rigtig stor tillid til hinanden. Og første reaktion vil ofte være “Ah, er jeg nu ikke for nærtagende? De mente det nok ikke på den måde”. Plus at det er en person du skal se på hver dag, og samarbejde med, så den konflikt er ikke rar at gå ind i.

Hvis jeg en dag bliver udsat for voksenmobning, så vil jeg håbe at jeg kan række ud til min chef (hvis det ikke er chefen som er problemet, vel at mærke) og få en afklaring af hvad jeg skal gøre. Det kan være svært at vurdere om det er drilleri eller mobberi, men hvis du kan mærke med dig selv at det går over dine grænser, så er det egentlig ligegyldigt hvad den anden mener at det er. Så skal det stoppe.

Hvis din kollega ikke lytter til dig eller chefen, så har chefen mulighed for at rykke dig over på et andet projekt eller til en anden afdeling evt. Du kan ikke regne med at der nødvendigvis sker noget drastisk med din kollega. Hvis vedkommende lover bod og bedring, så skal der meget til før der kommer en fyreseddel. Og hvis mobningen er af så grov karakter at nogen skal fyres, så vil jeg tro at de fleste ofre enten havde fundet sig et andet job eller var gået ned med stress..

 

Selvom konflikten er ubehagelig, så er det med at få taget den. Ingen fortjener at blive mobbet, og føle sig dårlig tilpas på deres arbejdsplads. Husk at din HR afdeling og din fagforening gerne hjælper dig, og du kan også søge mere information hos landsforeningen mod voksenmobning.

Held og lykke

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.