Diverse

Derfor skal du ikke tjekke arbejdsmails i ferien!

Ferietid! Så er det tid til at skifte jakkesættet ud med shorts, og solbriller!

Der er er dømt ferietid, men ikke nødvendigvis lig med feriestemning. Undersøgelser viser nemlig at over 50 % af os danskere tjekker indbakken imens vi er på ferie. Den hyppigeste årsag til de mange email tjeks er simpelthen for at mindske arbejdsbyrden til vi kommer retur fra ferie. Det er tankevækkende at vi har så svært ved at lægge arbejdet fra os. Det er også en stor del af de flestes hverdag, men konstant arbejde giver ikke meget rum til refleksion. Som arbejdsgiver må det også være skønt at have en så loyal flok medarbejdere som ikke har noget imod at arbejde i ferien. Men når man så sammenligner med stress statistikken, så er der noget som ikke helt hænger sammen.

Der er mange som ikke har noget imod at arbejde i ferien, men selvom du gerne vil frontloade opgaver, så du ikke bliver oversvømmet efter ferien, så er det alligevel en dårlig ide.

Hold ferie i ferien

Dine hjerneceller har brug for en pause, de skal restituere hvis hjernen skal kunne fungere optimalt. Derfor er det ret problematisk at tjekke arbejdsmail. Især hvis du er typen, der ikke kan slippe det igen, hvis du først har set en haster i indbakken.

Måske er det din chef der lægger op til at tjekke mails i ferietid. I så fald skal du fortælle vedkommen at du bliver bedre af at trække stikket i ferien. Når du slapper af, så skifter dit persepktiv. Du ser nye vinkler på dine problemstillinger, og bliver inspireret. Derfor er det godt at holde ferie, også for din arbejdsgiver. Hvis der er dig selv som har en forestilling om at arbejdet “kræver” at du tjekker mails i ferien, så stop op, og tag en forventningsafstemning med din chef. De fleste steder kan godt overleve at der er få på arbejde i sommerferien, og de færreste er uundværlige. Så selvom det er lidt utrygt at tænke på, så vær tryg ved at dine kolleger nok skal passe butikken for dig.

Det kan du selv gøre for at blive klar til ferie
Ryd opgaverne af vejen

Sørg for at få SKAL-opgaverne ryddet af vejen og uddelegere KAN-opgaverne inden ferien. Eller sæt dem helt på pause. Det bliver svært at slappe af, hvis du har opgaver som hænger over hovedet på dig. Du kan ikke rydde hele skrivebordet, men sørg for at komme så langt til bunds som muligt.

Ferieoverlevering

Hvis du holder ferie forskudt af din chef eller kolleger, så sørg for at booke et møde hvor i lige snakker om hvad der kommer og kan komme i løbet af ferieperioden. På den måde har du din ryg fri, og kan bedre slappe af.

Autosignatur

Husk at skrive i din autosignatur at du er på ferie og derfor ikke har adgang til emails. Husk også at indsætte en dato for hvornår du kommer retur, og hvem man kan kontakte i dit fravær. På den måde har du gjort dit for at hjælpe personen i den anden ende.

Forventningsafstemning

Tjek ind med din chef og dine kolleger. Er der akut behov for at du tjekker mails? Hvis ikke, så lad være. Du har ret til ferietid, ligesom alle andre.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.