kapselgarderobe
Mode

Kapsel garderobe – gæsteindlæg

Hvad er en kapsel garderobe?

Her fortæller Betina fra Betinaschou.dk, om hendes arbejde med at skabe og leve med en kapsel garderobe.

———–

Jeg hedder Betina Schou, er 44 år og ny startet blogger. Jeg er i gang med en større oprydning i mit liv, både hvad angår min garderobe, mit hjem og min livsstil. Jeg er meget passioneret omkring kapsel garderobe begrebet, samt det at få stressen fra en travl hverdag ud af kroppen ved hjælp et holistisk træningssyn og livstil. Jeg håber, at jeg ved at skrive på min blog, kan hjælpe og inspirere andre til en mere simpel hverdag med færre frustrationer.

Begrebet kapsel garderobe stammer fra en minimalistisk tankegang om, at “less is more”. Det drejer sig om at skabe en lille og alsidig garderobe, som kan matches på kryds og tværs, og som gør det nemmere for dig, at føle dig velklædt i alle situationer. Derudover hjælper det dig til at undgå tøjkriser og den klassiske: “jeg har jo ikke noget at tage på” hver gang skabet åbnes. Oftest sammensættes garderoben for 3 eller 6 måneder ad gangen.

Antallet af stykker tøj, som du skal have i din kapsel garderobe varierer og er en ongoing proces. Typisk anbefales det, at en kapsel garderobe består af 33 eller 37 stykker tøj. Det er forskelligt, hvad der tælles med. I min egen kapsel garderobe tæller jeg ikke følgende med: Overtøj, lounge wear, træningstøj, undertøj og accessories (tørklæder, bælter, smykker m.m). Jeg synes, at man selv skal finde det antal, der fungerer for en, og ikke læne sig så meget op ad diverse anbefalinger. Det har i hvert fald ikke fungeret for mig, og jeg er så småt ved at finde ud af, hvad det korrekte antal er for mig.

4 fokus områder

Jeg synes især, der er 4 fokus områder, som er vigtige i etableringen af en kapsel garderobe:

  • Du skal kun have det tøj, som du virkelig elsker, føler dig godt tilpas i og bruger jævnligt. Her skal du helt sikkert, ligesom mig,  i gang med en større oprydning.
  • Du skal definere de farver, du ønsker i din garderobe, da det gør det nemmere for dig, at få tøjet til at passe sammen. Jeg anbefaler max 9 farver, herunder hovedfarver, neutrale farver og accent farver (læs mere på min blog).
  • Du skal finde ud af, hvad der er din stil, og hvilken stilkerne du tilhører. Du vil så efterfølgende opleve, at du minimerer fejlkøb. Når du er tro mod din stil, er chancen for, at tøjet bliver brugt, stor.
  • Du skal vælge kvalitet frem for kvantitet. Det vil sige, at du har få men gode stykker tøj i din garderobe, som kan holde til at blive brugt (i flere sæsoner).

Min egen garderobe

Jeg har, efter en kraftig oprydning, delt mit tøj op i hhv forår/sommer og efterår/vinter garderobe. Jeg ligger pt under 50 stykker tøj/sko i min garderobe per sæson. Jeg arbejder fortsat på at optimere den, da jeg gerne vil længere ned i antal. Her har jeg så ikke talt tørklæder, bælter, undertøj, loungewear, sportstøj og smykker med. Derudover har jeg lidt tøj liggende i en “høkasse”. Det er tøj, som jeg er i tvivl om, hvorvidt det skal indgå i garderoben eller ej.

Jeg har bygget min garderobe ud af moduler fra Pax-serien fra Ikea. Jeg har valgt en løsning uden låger, da jeg synes det giver et større overblik over det fulde indhold i garderoben, men også fordi vi har et lille soveværelse, og så virker det knap så voldsomt i rummet.

I venstre side har jeg toppe, bluser og T-shirts, samt enkelte tørklæder (hænger). Derunder har jeg udtrækshylder med bælter, solbriller, smykker m.m. Dernæst følger 3 skuffer med undertøj, strømper og loungewear (hjemme-hygge-tøj).

I midten har jeg kjoler, nederdele og bukser, samt de sidste tørklæder (hængende).

I højre side har jeg blazere, indendørs jakker, cardigans, strik og forneden sko og støvler på udtrækshylder.

Mit overtøj hænger separat et andet sted.

Jeg kører to kapsler, en forår/sommer kapsel samt en efterår/vinter kapsel. Det meste af tøjet bruges i begge kapsler, men ellers pakker jeg forår/sommertøjet ned i en kasse i efterår/vinter perioden og vice versa.

Uniformsbegrebet i en kapsel garderobe

Jeg har simplificeret min kapsel garderobe yderligere ved at bruge uniform begrebet.

Uniform begrebet er faktisk ret simpelt. Du bruger en form for moduler i din påklædning. Min egen uniform, eller som jeg vælger at kalde det, signatur, består oftest af jeans/bukser, fede bluser/bluser med diskrete detaljer samt blazer/cardigan/skindjakke. Dertil støvletter eller sneakers og evt. et fedt tørklæde.

På den måde bruger jeg ikke mere end få minutter, når jeg hver aften ligger næste dags tøj frem. Og fordelen ved samtidig at have få stykker tøj, der er nøje udvalgt i sin (kapsel) garderobe er, at det meste passer sammen, så jeg kan i teorien bare tage et tilfældige par bukser, en bluse og en blazer, og så har jeg et sæt tøj. I en i forvejen ofte hektisk hverdag, er det en kæmpe hjælp, ikke at skulle bruge ressourcer på at beslutte, hvad jeg skal have på.

Jeg forsøger ikke at være for striks, og nogle dage kan jeg sagtens træde ud af uniformen og tage en lækker strik på, hvis jeg har lyst til en mere casual dag.

Jeg er, som kvinder er flest, enorm kritisk overfor min egen krop, og har nogle kropsdele, som jeg ikke er fan af. Jeg har oplevet, at jeg får mere selvtillid og har det bedre med mig selv, når jeg føler mig velklædt, og tilpas i det, jeg har på. Og ved at være bevidst om, hvad det er, der gør, at jeg føler mig tilpas, så har jeg minimeret de dage, hvor jeg kigger i spejlet og bliver enormt frustreret.

Mine bedste tips

  • 3 ting reglen. Hver gang du køber et nyt stykke tøj, så skal det kunne bruges sammen med minimum 3 stykker tøj,, du allerede har i din garderobe. På den måde sikrer du dig, at dit tøj passer sammen, og du undgår at lave fejlkøb.
  • Undgå at opdele dit tøj i kategorier. F.eks festtøj. Brug dit tøj hele tiden, og ved hjælp af sko og andre accessories så kan du dresse det op og ned til lejligheden.
  • Lad være med at være for stringent. Lad dig inspirere af andre, men lav så herefter dit eget system, som fungerer for dig (f.eks antal stykker tøj, antal kapsler m.m).
  • Lad være med at købe 3-4 stk af det samme stykke tøj i flere farver, bare fordi du godt kan lide modellen. Det gør, at du får svært ved at variere dit udtryk, og du risikerer, at se ens ud hver dag.
  • Og endelig: lav en indkøbsliste. Skriv ned hvad du mangler, og følg bevidst denne liste. På den måde undgår du at få købt noget, du reelt ikke mangler, og derved kan risikoen opstå, for at det heller ikke bliver brugt. En sådan liste er også guld værd i forbindelse med udsalg. Jeg har i hvert fald oplevet, at de fleste af mine fejlkøb er gjort på udsalg.
Følg Betina på Betinaschou.dk

Håber du fandt dette indlæg spændende, og at det gav dig lyst til selv, at kaste dig ud i at etablere en kapsel garderobe. Eller at det gav dig et minimalistisk og anderledes syn på din garderobe. Hvis du har lyst til at følge mig i mine bestræbelser på, at minimere min egen garderobe, så følg mig på på min blog Betinaschou.dk eller på Instagram (https://www.instagram.com/betinaschou.dk/) eller Bloglovin (https://www.bloglovin.com/blogs/betina-schou-19104233)

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.