Inspiration,  Karriere

Ligeløn for lige arbejde

Jeg hørte P1 i morges, da jeg lå og forsøgte at komme ud af sengen kl. 6.00. Og der hørte jeg til min store ærgelse,hvordan forskere har fundet frem til, at der intet er sket på ligelønsområdet de sidste 30 år! Det er endda indenfor nogle brancher, blandt andet jurister som mig selv, blevet værre. Der er, efter sigende, først ligeløn om 111 år!

Samtidigt får kvinderne “skæld ud” i det offentlige rum, når der er nogen som forsøger at påpege at der endnu ikke er ligestilling. Vi bliver kaldt forkælede, og “feminister” (som om det var et skældsord? ) Jeg synes det er så ærgerligt med denne skævvridning af lønnen blandt mænd og kvinder. Og det er endnu mere ærgerligt at problemet ikke bliver adresseret, når det er vi kvinder som selv råber “vagt i gevær”.

Jeg tror ikke på at kvinder ikke går op i hvad de får i løn. Jeg kender ingen som går frivilligt på arbejde om morgenen, og vil blive der, uden at få en ordentlig løn. Men jeg tror mange kvinder, inklusive mig selv, er for dårlige til at forhandle. Særligt før, under og efter barsel. Jeg ligger selv lavere end min gennemsnits Djøf’er kollega, fordi jeg er blevet forbigået i forbindelse med barsel. Det vil sige 4 lønforhandlinger, ud af 7 hvor jeg kun har fået reguleret min løn svarende til inflationen. Der er jo ikke noget at sige til at jeg ligger i bunden af lønstatistikken. Og det kommer til at tage mange år, at komme op på siden af mine mandlige kolleger.

Og nej, løn er ikke alt.Og der er også fryns, og andre gode vilkår og spændende arbejdsopgaver som gør det rart at komme på job hver dag. Men de vilkår og opgaver har mændene jo også, SAMTIDIGT med den gode løn!

Jeg tror på at der skal politisk indgribende til, hvis der ske noget før om 111 år. Ingen arbejdsgiver vil være villig til at opjustere alle de kvindelige medarbejdere med 4-8 % på en gang.

Som der også står i artiklen, så vil jeg igen opfordre til at løn ikke skal være et tabu på arbejdspladsen.”Jaja”, tænker du, “men jeg kan jo ikke sammenligne med mine kolleger, de har jo andre kompetencer og anciennitet”. Det kan sagtens være, men du kan stadig sammenligne, og høre hvad de har fået i lønforhøjelse. Og hvor de generelt ligger lønmæssigt i forhold til deres anciennitet. Hvis vi er mere åbne, så bliver det også sværere for arbejdsgiverne at differentiere.

Vi skal være åbne, og stå sammen i det her. Ellers sker der først noget om 111 år…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.