Inspiration,  Life Hacks

Når man har tårnhøje forventninger til sig selv

 

Er du moderen som altid bager til klassen, løser dine opgaver til tiden, og arrangerer veninderaftener?

Og føler du alligevel den dårlig samvittighed komme snigende? Så er du overhovedet ikke alene. Der er lavet flere undersøgelser, og for nylig faldt jeg over endnu en. Og pudsigt nok får mændene ikke helt så dårlig samvittighed. Om det er fordi de har god støtte i deres kæreste, eller de er bedre til at sige pyt, det vil jeg ikke udtale mig om 😉

Men tallene er slående, se bare her:

Nøgletal fra undersøgelsen:
  • 27 pct. af de adspurgte kvinder mener, at det at blive mor i høj grad har givet anledning til mere dårlig samvittighed, end før de blev mødre. 22 pct. mener, at det i meget høj grad har givet anledning til mere dårlig samvittighed, mens 30 procent mener, at det i nogen grad har givet anledning til mere dårlig samvittighed.
  • Hhv. 39, 13 og 4 pct. føler sig i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad præget af dårlig samvittighed i mor-rollen.
  • Her er de situationer, kvinderne oftest føler dårlig samvittighed over: når jeg er på arbejde 31 pct., når jeg er sammen med mit barn 26 pct., og når jeg er på de sociale medier 25 pct.
  • Den dårlige samvittighed stammer fra: mine egne forventninger 80 pct., sociale medier 32 pct., medierne 24 pct.

At man har mere dårlig samvittighed efter man har fået børn, synes jeg egentlig er naturligt nok. Før havde man jo kun sig selv, og evt. veninder, så det er jo en helt anden sag. Ansvaret der følger med et barn, er bare et helt andet end det der følger veninder, familie, arbejde og lign.

Men at så mange fortæller at den dårlige samvittighed udspringer af deres egne forventninger til sig selv? Det havde jeg ikke regnet med. Jeg havde faktisk gættet på at mange kvinder var “ofre” for sammenligningskultur, og derfor tog det på sig at performe ligeså godt som alle de “kendte” på instagram og i medierne iøvrigt. Vi spejler os jo i hinanden, og målt i forhold til et internet glansbillede, så falder vi alle totalt igennem. Men det kan jo være at forventningerne til os selv kommer efter en tur på instagram og facebook, hvor “alle” poster dejlige familiebilleder, og nybagte kager.

Skræmmende billede på tidens tendenser

Det er en uhyggelig tendens, og ganske unødvendigt. Når jeg ser hvordan jeg selv er vokset op, og mine veninder, så får mine børn nærmest 100% mere opmærksomhed. Jeg fik køberoulader med til spejder, mine børn får hjemmebag, også selvom det betyder at jeg må undvære noget veninde/sofa/træningstid. Tiden er en anden, men det kommer også an på hvad vi selv gør det til. Færdigretter er ok til aftensmad, også flere gange på en uge. Køberoulade bliver nok aldrig ok, men børnene kan virkelig godt lide det! Det jeg vil frem til er at du ikke skal sammenligne dig selv med andre, og at du gør det godt! Brug dine børn som pejlemærke, er de glade? Er de velfungerende? Så gør du (og din bedre halvdel) det godt!

Men det er svært ikke at sammenligne sig med andre, jeg gør det selv. Jeg har måtte undlade at følge adskillige på insta og facebook, fordi jeg ikke kunne lade være med at blive i dårligt humør over min egen ringe formåen. Og det helt uden at kende personerne i virkeligheden. Der kan være tusind årsager til at de har fri om formiddagen, og kan bage boller og aflevere deres børn kl. 10.00 og hente igen kl.14.00. Sådan er mit liv ikke, og det skal jeg acceptere. Og ellers må jeg lave det om. Og det er jeg nået frem til at jeg ikke har lyst til. For det går sgu meget godt, dårlig samvittighed eller ej…

 

 

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.