Inspiration,  Karriere

Så er det tid igen! Den gode MUS

 

Årsskiftet er et glimrende sted at se tilbage, og gøre klar til et nyt år.

Vi skal alle igennem det. Mere eller mindre frivilligt. De fleste arbejdspladser har efterhånden indført MUS, men det er fortsat meget forskelligt hvordan det håndhæves. Udviklingssamtalen skal gerne være mere end blot en halv times snak med chefen. Den skal både afspejle dine personlige udviklingspunkter og virksomhedens mål. Jeg står selv for skud om ca. 1.5 måned, og jeg er fortsat i tvivl om hvilken retning jeg selv gerne vil gå i. Jeg ved at jeg gerne vil have målrettet mine opgaver lidt. Lige spænder jeg over en meget bred opgaveportefølje, og jeg føler hele tiden at jeg kun kan levere ca 85% for der er ikke tid til at fordybe mig yderligere. Det gør også at jeg ikke føler at jeg udvikler mig nær så meget som jeg gerne vil.

Men er det så ren projektledelse jeg skal satse på? For jeg er også meget glad for min tværgående rolle, hvor jeg arbejder med målrapportering, nye koncepter, og forretningsplaner.. Kan jeg få det hele uden at spænde buen for hårdt?

That remains to be seen… Men i mellemtiden vil jeg hvertfald forberede mig godt, og være sikker på at jeg kan begrunde det dyre kursus som min chef sådan set allerede har sagt ja til 😉 Men prisen kunne måske godt skræmme lidt, så det er godt med nogle argumenter i baghånden.

Hvad er MUS?

Helt basalt går en medarbejderudviklingssamtale ud på at tale om udvikling – både den personlige og den faglige. Der er som regel også en række andre mål med samtalen. Det kan være feedback på året der er gået, og de mål du havde for sidste år, måske sætte fokus på trivsel, eller motivation. De fleste mennesker har lyst til (og alle har godt af) en kontinuerlig faglig udvikling, så de kan komme videre i deres karriere eller på anden måde dygtiggøre sig.

Hvis du er ambitiøs og ikke regner med at få 20 års nålen på dit nuværende job, så er det godt at tænke fremad før en MUS. Hvad vil du gerne, og hvad har du behov for, for at komme derhen? Det betinger alt andet lige, at din arbejdsgiver gør disse tilbud gældende over for dig, men er det ikke tilfældet, er det helt naturligt, at du selv bringer det på banen til samtalen.

Sørg for, at du er arbejdsmarkedsrelevant

En ting er hvad din chef og din virksomhed har brug for at du kan. Noget andet kan være hvad du føler at du har brug for at udvikle dig i din karriere. Her skal du også være lidt egoistisk, og tænke strategisk. Er der en kompetence som du gerne vil opdyrke? Kan den sættes i relation til det job du har nu? For så er det bare med at få overtalt chefen til at gøre noget ved det.

Den gode MUS

Du skal som medarbejder selv tage styringen, og overveje de fælgende forhold, der skaber de bedste forudsætninger for samtalen:

  • Gør dig klart, hvordan du vil indlede samtalen. Det bør være med et udviklingsfokus, altså hvad er dit mål med samtalen?
  • Sæt dig ind i virksomhedens behov og afgør, om der er områder, du ønsker at dygtiggøre dig inden for – og bring dem hurtigt i spil til samtalen.
  • Spørg dig selv, hvordan du kan performe bedre – er der dele af dit arbejde, du kan optimere, hvis du bliver præsenteret for de rette ressourcer? Spørg dig selv: Hvad har jeg brug for, for at gøre mit arbejde endnu bedre?
  • Sandsynligvis vil der være overlappende interesser – du ønsker at udvikle dig, din arbejdsgiver ønsker, at du udvikler dig. Det vigtige er at finde en balance, hvor alle bliver glade. Du optimerer dine ressourcer, så du både dygtiggør dig i dit nuværende virke og får indsigt i nye områder.
  • Vær også opmærksom på, at i sandsynligvis ikke er enige på alle områder: Har virksomheden brug for at udvikle sine medarbejdere inden for et område, der ikke umiddelbart interesserer dig? I det tilfælde så husk også på, at samtalen er et værktøj, hvor din chef lærer dig bedre at kende. Din chef, hvis vedkommende ellers er god, vil betragte det som en gave, hvis du formår at forklare, hvad du er glad for at arbejde med. Det kommer alle til gavn i sidste ende.

Jeg håber at du kan bruge ovenstående liste, og ønsker dig al mulig held og lykke med din MUS.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.