Inspiration,  Karriere

Skal du med til Frankrig?

Nogle gange ER græsset faktisk lidt grønnere på den anden side..

Vi har det godt i Danmark, som udgangspunkt. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Der er mange gode ting ved det danske arbejdsmarked, selvom flexicurity modellen ikke rigtig holder længere.

Men der er stadig plads til forbedring, og ny inspiration fra vores europæiske kolleger.

I Frankrig har de som hovedregel 35 timers arbejdsuge, 25 feriedage om året, plus ekstra mange helligdage da landet stadig afholder mange af de katolske helligdage.

Det lyder jo meget godt alt sammen, men det stopper ikke her! Udover ovenstående, (og god ost og rødvin) så har Frankrig også indført en lov, som giver ansatte retten til IKKE at være tilgængelig uden for almindelig kontortid. De kan frit ignorere emails og opkald, så de kan holde helt fri uden for arbejdet. Det er blevet indført for at undgå udbrændte medarbejdere, som kan være en følge af den digitale bølge, hvor alle kan få fat i alle på alle tidspunkter af døgnet.

Men kan det virke i Danmark?

Jeg synes det lyder som et virkelig godt tiltag, selvom der ingen sanktionsmuligheder er. Bare det at man får italesat hvad der forventes af medarbejderne udenfor kontoret, og hvordan det i givet fald bliver kompenseret, er virkelig vigtigt for både medarbejdere og virksomhed.

Mange steder ligger der en forventning om at medarbejderne selv styrer deres email tid, og at de selvfølgelig ikke skal være på hvis det ikke er nødvendigt. Men samtidigt er mange chefer selv med til at fremme en kultur hvor man svarer på emails efter kl. 18.00, fordi de selv er “på” sent om aftenen.

Det er en rigtig svær balance, og jeg kan selv rigtig godt lide fleksibiliteten i det danske system. Jeg kan hente mine børn kl. 16, og arbejde lidt videre om aftenen, når det er nødvendigt. Jeg arbejder bestemt ikke hver aften, men jeg kan godt lide at have muligheden. Den franske model giver også virksomhederne mulighed for at lave nogle undtagelser og særaftaler med de medarbejdere som gerne vil være fleksible, og have mulighed for at arbejde på skæve tidspunkter.

Hvis du vil have et hurtigt overblik over den franske model, så kan du se med her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.